Tema sukurta: 2015.04.02 18:49
2012.10.02 15:24 Nauja žinutė
Vartotoajs neprisijungęs Peržiūrėti anketą


Enciklopedija
Enciklopedija
Patyręs
Valgomus vaisius subrandina nuostabioji monstera (Monstera deliciosa Liebm.) – gerai žinomas aroninių (Araceae) šeimos kambarinis augalas. Jos tėvynė – drėgni Vidurio Amerikos miškai. Ši liana turi didelius, apie 50 cm skersmens ilgakočius lapus ir iki 20 m ilgio stiebus, daug orinių šaknų. Augdama natūraliomis sąlygomis žydi. Balti apyžiedžiai supa burbuoles. Vaisiai kartais vadinami meksikietiška duona. Bet nesižavėkite, nes nesubrendę jie turi labai daug oksalo rūgšties, kuri dirgina burną ir stemplę, sukelia patinimą, balso praradimą. Vaisiai tinkami valgyti tik po metų, kai sunoksta taip, kad burbuolės suskyla, o sėklas lengva nubraukti nuo paviršiaus. Skonis panašus į ananasų ir bananų.
Kambaryje monsteros beveik niekada nežydi. Lengvai dauginamos stiebo dalimis su lapais.
 
Taip pat apie monsterą galite rasti žurnale „Augalų pasaulis“, Nr. 50 – „Vijokliai“.

Susiję straipsniai:
„Monstera – gražuolė ar pabaisa?“
„Monstera verta savo vardo“
Cituoti
Atsakyti
Registruokis ir diskutuok!
© 2006 – 2017 Forumas "Draugas.lt"  |  Privatumo politika  |  Naudojimosi taisyklės  |  Reklama  |  Kontaktai